Kristallen en stenen opladen en reinigen

De pracht en praal van de mooiste stenen en hun bijzondere werking, vragen ook wat extra aandacht. Het is belangrijk ze regelmatig te reinigen zodat de energie blijft stromen. En niet alleen reinigen, de steen moet zich ook weer opladen zodat jij gebruik kan blijven maken van deze energie.

Een edelsteen bestaat uit verschillende mineralen. Wanneer het uit maar 1 mineraal bestaat noemen wij het een kristal, bij meerdere mineralen wordt de steen een gesteente genoemd. Om het lezen wat makkelijker te maken hebben wij het over edelstenen in de tekst.

Waarom is reinigen noodzakelijk?

Wanneer jij een edelsteen dagelijks bij je draagt kan het zijn dat je na verloop van tijd het gevoel hebt dat jouw steen niet meer die energie afgeeft zoals in het begin. Wanneer edelstenen worden gecreëerd kan het zich soms wel miljoenen jaren opladen aan de energie van Moeder Aarde. Deze positieve energie voel je wanneer je jouw kristal voor het eerst in je handen houdt.

Klantjes geven soms aan een tintelend gevoel te ervaren bij het dragen van de nieuwe armband. Dit is compleet normaal en heeft dus te maken met het energieveld van de steentjes. Dit gaat ook weer over wanneer je de armband even hebt gedragen.

Wanneer edelstenen door ons mensen gebruikt gaat worden, is het dus belangrijk dat je jouw edelsteen met veel liefde en aandacht behandeld. Een edelsteen neemt namelijk negatieve energie uit de omgeving op of verliest zijn eigen positieve energie.

Ik adviseer dan ook om jouw edelstenen te reinigen na aankoop. Het kan zijn dat jouw edelsteen toch wat negatieve energie met zich mee heeft gekregen op weg naar jou toe. Maar ook tijdens het gebruik neemt jouw edelsteen negatieve energie op. Je kan je misschien ook wel voorstellen wanneer jij een edelsteen bij je draagt tegen de negatieve invloed van straling dat deze steen vrij snel ‘verzadigd’ is. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat je de steen op tijd reinigt zodat je de energie schoon houdt. Doe je dit niet dan kan jouw steen zelfs dof worden of barstjes gaan vertonen.

Hoe kan je reinigen?

Het reinigen van edelstenen kan op veel verschillende manieren. Het is wel goed om te weten wat er bij jouw steentjes kan. Sommige stenen kunnen bijvoorbeeld niet tegen vocht waardoor je deze niet met water kan afspoelen. 

Welke kristallen kunnen bijvoorbeeld wel tegen water? Jade, rozenkwarts, agaat, bergkristal, citrien, tangerine, amethist, rookkwarts, tijgeroog,,...

Welke edelstenen kunnen minder of niet tegen water? Blauwe calciet, seleniet, zwarte toermalijn, celestien, labradoriet, obsidiaan, maansteen, zonnesteen,...

Op onze site staat bij elk edelsteen aangegeven welke manieren van reinigen niet goed zijn voor jouw kristal. Hier kan je dus altijd even spieken zodat jij de juiste manier van reinigen bij jouw kristal kan toepassen. Gelukkig zijn er veel verschillende manieren om ervoor te zorgen dat jouw steen op een veilige manier gereinigd kan worden. Hieronder de meest handige manieren om jouw kristal te reinigen.

STROMEND WATER

Zoals al eerder aangegeven zijn er een aantal edelstenen die niet blij worden van vocht. Het kan zijn dat de steen zelfs oplost van water! Zachtere stenen soorten worden door de kalk in het water aangetast.

Mag jouw steen met water gereinigd worden dan kan je deze onder stromend water houden om zo de negatieve energie kwijt te raken. Het is goed om zelf de intentie uit te spreken, hardop of in gedachten, dat je al het vuil en de negatieve energie met het stromende water van jouw steen af spoelt. Het is een snelle manier om jouw steen te reinigen. Energetisch gaat deze reiniging niet zo diep…

WATERBAD

Je kan ook gebruik maken van een waterbad. Hierbij voorzie je een schaaltje of kommetje met lauw water. Je gebruikt hierbij best bronwater en geen kraantjeswater, omwille van het hoge kalkgehalte. Je legt jouw stenen in het water en laat ze hier 24u liggen. Ook hier spreek je de intentie uit dat je graag de negatieve energie wil afspoelen. Gebruik deze toepassing alleen voor kristallen die tegen water kunnen. 

PALO SANTO OF SALIE SMUDGE

Om jouw stenen een diepe energetische reiniging te geven is het goed om deze te reinigen met Palo Santo heilighout setje 25gr of een Smudgestick witte salie basis. Zorg ervoor dat het stukje heilig hout of de Salie goed rookt. Haal dan de kristallen door de rook. Geef ook nu weer jouw intentie mee dat de stenen energetisch alle negatieve energie los mogen laten.

EEN NACHTJE IN DE AARDE

Elke steen kan je reinigen door deze een nachtje in de aarde te stoppen. Hou een plekje in de tuin apart voor dit ritueel zodat je jouw stenen weer goed terug kan vinden. Begraaf de stenen voor een nachtje in de aarde. Zo kan alle negatieve energie van de steen wegstromen en wordt het door Moeder Aarde weer omgezet in positieve energie. Let er wel op of de aarde vochtig is, dan kan je de stenen die niet tegen water kunnen beter op een andere manier reinigen. Na een nachtje rust in de aarde kan je de stenen met een doekje afnemen en opladen. Je kan ze ook in een doosje in de grond doen, zodat er geen rechtstreeks aarde -contact is. Het gaat tenslotte om de trilling van de Aarde.

REINIGEN MET ANDERE STENEN/SCHELPEN

Het is ook mogelijk om jouw steen met behulp van andere edelstenen te reinigen. Zo kan je gebruik maken van hematietsteentjes of een schelp (abalon of sint jacobs). Deze manier van reinigen is dus geschikt voor elk type kristal. Je laat ze dan gewoon een nnachtje liggen in de buurt van de steentjes of in de schelp. Een super manier en dus altijd goed! 

Het opladen van de edelstenen

Na het reinigen van de stenen is het nodig om deze ook weer op te laden met positieve energie. Hierdoor zorg je ervoor dat jouw edelsteen weer optimaal voor jou aan de slag kan. Het opladen van edelstenen kan ook op verschillende manieren.

MAAN OF ZONLICHT

Echt een super manier om jouw edelstenen weer volledig op te laden. Leg jouw steen in het maanlicht. Je kan dit buiten doen, of gewoon in de vensterbank. Het maanlicht geeft zoveel energie af dat jouw kristal zich badend in het licht kan opladen. Het hoeft zelfs geen Volle maan te zijn.

Nog een leuke tip! Vul een grote glazen fles met water en sluit deze af. Zet de waterfles neer en plaats jouw kristallen rondom de fles. Niet alleen jouw kristallen laden op, ook jouw water laadt zich op met maanlicht en neemt de trilling van jouw stenen over. Zo heb je echt dubbel geladen water! En dit proef je!

Naast maanlicht kan ook zonlicht zorgen voor de energie van jouw kristallen. Sommige stenen kunnen verkleuren door zonlicht, dus check dit wel even voor je jouw kristal met zonlicht gaat opladen. Leg de op te laden stenen in de vensterbank of buiten wanneer de zon zich laat zien. De zonnestralen laden jouw kristal weer fijn op.

Welke stenen plaats je beter niet in de zon? Amethist, aquamarijn, aventurijn, beryl, celestiet, citrien, kunziet, larimar, malachiet, opaal, rozenkwarts, toermalijn, fluoriet, turkoois.

BERGKRISTAL OF SELENIET

Ook het opladen van stenen kan je doen met andere edelstenen. De Bergkristal en de Seleniet zijn hiervoor super geschikt.  Bergkristal is ook in kleine split steentjes te verkrijgen. Heel handig om ook deze kleine steentjes in een schaaltje te doen en jouw edelstenen er enkele uren of een nachtje op te leggen.

Seleniet kan je in mooie platte stukken vinden zodat je daar jouw op te laden edelstenen een nachtje op kan laten liggen. 

Alle items om op te laden en te reinigen zijn verkrijgbaar in het winkeltje. We hebben zelfs zelfgemaakte smudgesticks met lavendel en bloemen!

 

Nog vragen? Aarzel niet om ze te stellen!