Aromatherapie kinderen

Over aromatherapie voor kinderen is de laatste tijd veel discussie geweest. Wetenschappelijk onderzoek toonde namelijk aan dat essentiële olie op de juiste manier dient te worden ingezet, omdat het anders zijn effect mist. Het gaat dan vooral over de dosissen en welke olie minder of net meer geschikt is voor je kindje. De gebruikelijke doseringen en toepassingen werden overal ook gewijzigd.

'Less is more' is een beetje het nieuwe algemene gegeven rond aromatherapie voor kinderen en dat geef ik toch graag even mee.

Waarom? Essentiële oliën zijn krachtige en pure producten. 1 klein flesje bevat al vaak een half bloemenveld of verschillende bomen. Kinderen zijn nog teer en hebben een gevoeligere huid dan volwassenen. Bovendien zijn hun spieren vaak nog niet voldoende ontwikkeld. Ik geef graag het voorbeeld rond het gebruik van eucalyptusolie. 

Deze olie werd vroeger veelvuldig gebruikt om aan een diffuser toe te voegen of op het hoofdkussen van je kindje te sprenkelen.  De krachtige werking van eucalyptus is dan ook zeker effectief als het gaat om het prikkelen van de slijmvliezen, slijmen los maken of de ademhaling vergemakkelijken. Echter, bij jongere kinderen is de spierkracht rond hun longen en luchtwegen onvoldoende ontwikkeld om deze slijmen dan ook daadwerkelijk op te hoesten. Op die manier komen de slijmen in de longen terecht en dat is nu niet echt de bedoeling. 

Kan je dan beter geen essentiële olie gebruiken bij kleine kinderen? Effectief wel, hoor! Maar gebruik de juiste olie en houd je aan wat de aromatherapeut voorschrijft. 1 a 2 druppeltjes zijn krachtig genoeg in een diffuser. Bij verkoudheden bijvoorbeeld, gebruik je beter een synergie waarbij gebruik is gemaakt van kruizemunt of groene munt.

Al de producten hieronder zijn dan ook met uiterste zorg gekozen. Ze zijn afgestemd op jouw kindje en helpen jouw kind op de juiste manier ondersteunen. Het zijn stuk voor stuk producten die goud waard zijn! 

Ik heb telkens goed omschreven hoe je deze olie kan inzetten en op welke manier. Er staat ook steeds een leeftijdsindicatie bij.

Heb je nog vragen? Laat me gerust een berichtje!