De krachtige werking van bloemen en planten, geconcentreerd in een klein flesje. Dat is wat essentiële olie is. 

Maar wat doet essentiële olie nu precies? Ik leg het je graag uit!

Essentiële olie werkt op 2 gebieden, via de geur en via absorptie van de huid. Toch is het raadzaam onderstaande tips in acht te nemen. Niet iedereen heeft hetzelfde lichaam en reageert op dezelfde manier.

  • De geur van olie inhaleren is de gemakkelijkste en veiligste manier voor het gebruik van aromatherapie. Wrijf 1 druppeltje olie in je handpalmen, duw je neus tussen je handen en adem diep in door de neus. Of doe 1 druppeltje op een stoffen doekje en duw dan je neus daarin.
  • Maak gebruik van een diffuser of verstuiver. Door olie toe te voegen (ook slechts 2 a 3 druppels) aan het water, bepaal je meteen de geur in de kamer. Kies voor een geur die bij jouw stemming past, die je bevalt of die je gewoon op die moment goed kan gebruiken. Wist je dat er geuren zijn die je concentratie verhogen of je net ontspannen? Essentiële olie kan ook op een indirecte manier worden geïnhaleerd. Niet alleen via een diffuser, maar ook door gebruik te maken van een spray of door enkele druppels op je hoofdkussen te doen (of op een knuffeltje van je kindje).
  • Voeg etherische olie toe aan je badwater. Hoe? Ik geef als tip ze nooit rechtstreeks in je badwater te doen, maar eerst te vermengen met een kleine hoeveelheid basisolie (zoals amandelolie of rozenolie, maar zelfs zonnebloemolie of kokosolie werkt prima). Ook kan je essentiële olie toevoegen aan natuurlijke verzorgingsproducten. In ons assortiment Bioflore zit alvast een douchereiniger die hier perfect toe leent. Neem 1 soeplepel basisolie met 2 tot 4 druppels essentiële olie. (Bij kinderen vanaf 2 jaar raad ik aan altijd de laagste dosis te gebruiken) Zie Aromatherapie kinderen voor meer informatie en tips! Door het warme badwater wordt de olie makkelijk geabsorbeerd door de huid, tegelijkertijd kan je ook inhaleren. Let er alleen op dat je niet uitglijdt! Jouw bad wordt wel glad door het gebruik van olie.
  • Etherische olie kan soms rechtstreeks op de huid worden gebruikt, maar test dit altijd even uit! Ikzelf reageer vaak gevoelig. Hoe kan je dit testen? Doe 1 drupje essentiële olie in 1 eetlepel basisolie en probeer dan in je elleboogplooi of de binnenkant van je pols. Wacht minstens 24 uur af. Indien er geen reactie is ontstaan, kan je de olie veilig gebruiken. Elke olie is anders, dus een andere etherische olie kan wél weer huidirritatie veroorzaken. De beste olie om rechtstreeks te gebruiken op de huid is tea tree of lavendel. Gebruik de geteste olie in een basisolie of massageolie en geniet van een heerlijke lichaamsmassage.
  • Gebruik etherische olie op de huid verwerkt in een zalfje, spray of basisolie. (o.a. basisgezichtscrème Bioflore) Veiliger dan rechtstreeks op de huid en minder kans op huidirritatie. Ze zijn vaak effectief bij kleine wondjes, brandwondjes of huidirritaties.
  • Gebruik etherische olie onder de douche. Doe 2 tot 3 druppels in de douche en zorg voor een fijn hamam-moment.
  • Gebruik geen essentiële olie om oraal in te nemen. Vaak kom ik het tegen dat er toch wordt geadviseerd om de olie toe te voegen aan thee, honing , gebak of andere voedingsmiddelen. Ik raad aan dit niet te doen. De kracht van deze olie is gewoon te intens en vaak niet zo gunstig voor ons maag- en darmstelsel. Er zijn genoeg andere natuurlijke middeltjes om ons op die manier te ondersteunen. Bekijk hierbij zeker het gebruik van hydrolaten! 
  • Gebruik essentiële oliën om je huis te verfrissen en proper te maken! Niet alleen kan je op die manier ecologischer aan de slag, maar veel essentiële oliën hebben ook een antibacteriële werking.  Mooi meegenomen toch, een lekker geurend en proper huis! Lavandin is hierbij een toppertje!
  • Essentiële olie kan ook aan een kompres worden toegevoegd. Neem een nat doekje, voeg enkele druppels essentiële olie toe en dep de plaats die je wil behandelen. Dit werkt effectief bij gewrichtspijnen, zwellingen, blauwe plekken of spierkramp.
  • Verkouden? Maak gebruik van stoominhalatie. Zorg voor een kom heet water, voeg de etherische olie toe en inhaleer diep. Er zijn verschillende etherische oliën die de slijmen losmaken en ontstekingsremmend werken. Let wel op, want ervaring heeft me geleerd dat bij een hardnekkige sinusitus, het toevoegen van etherische oliën niet altijd even gunstig is. Door de prikkeling van de sinussen door de essentiële olie, maakt je lichaam net meer slijmen aan en dat wil je op die moment wel vermijden. Gebruik dan eerder een zachte olie, zoals grove den in plaats van eucalyptus.